Beleidsdomein Economie, Wetenschap en Innovatie

Filter items

In navolging van de uitvoering van het Vlaams Regeerakkoord werd er het voorbije jaar flink gesleuteld aan de structuren en de vereenvoudiging in het EWI-landschap. Anno 2020 heeft het EWI-beleidsdomein binnen de Vlaamse overheid volgende spelers.

 

beleidsdomein_ewi_2020.jpg

 

Uit het Vlaamse Regeerakkoord, p. 43 e.v. 

"We leven in een tijd van baanbrekende wetenschappelijke ontdekkingen, razendsnelle technologische ontwikkeling, en een sterke maatschappelijke vooruitgang. Tegelijkertijd worden we geconfronteerd met nieuwe uitdagingen zoals klimaat, mobiliteit, welzijn en internationale concurrentiekracht die nieuwe, hoge verwachtingen stellen aan ons innovatiesysteem. We blijven daarom het Vlaamse innovatie-ecosysteem verder uitbouwen, door het aanjagen van een nog intensere samenwerking, waarin ook overheid en burgers nog actiever hun rol spelen."

Het Vlaams innovatie-ecosysteem bestaat uit de innovatie-actoren (ondernemingen, kennisinstellingen, overheid, maatschappelijke actoren), de omgeving (regelgeving, ondersteuningsbeleid, waarden en normen, ...) waarin ze ageren, en de wisselwerkingen tussen actoren onderling en met de omgeving.

De afgelopen jaren bouwden we aan een co-creatief en transformatief O&O&I-model waarbij de vier actoren binnen de “quadruple helix” – kennisinstellingen, ondernemingen, overheden en burgers – actief samenwerken met het oog op maximale economische en maatschappelijke impact. Deze legislatuur (2019-2024) bouwen we hierop verder, met een beleidsaanpak die inzet op drie strategische krachtlijnen:

  • (I) Ruimte geven aan ondernemingen om te ondernemen, innoveren en internationaliseren;
  • (II) Verder investeren in gunstige omgevingsfactoren voor een sterk O&O&I-systeem;
  • (III) Verder investeren in de interactie tussen de actoren van het O&O&I-systeem.

Deel deze pagina

  • Vond u wat u zocht?
X
Blijf op de hoogte van al ons nieuws en onze activiteiten en schrijf u in op onze nieuwsbrief.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een echte bezoeker bent en om spam tegen te gaan.