Stimuleren ondernemerschap

Filter items

Onderliggende items

Welvaart

Vlaanderen wordt geconfronteerd met een lage graad van potentieel ondernemerschap.

Willen we in Vlaanderen de economische groei en de tewerkstelling in de toekomst op een aanvaardbaar peil houden dan is het cruciaal dat meer mensen ondernemend worden en dat meer ondernemers hun zaak kunnen uitbouwen tot een succesvolle en snelgroeiende onderneming die ook internationaal succes boekt.

De graad van ondernemerschap van een regio of een land beïnvloedt de economische welvaart ervan in belangrijke mate.

Agentschap Innoveren en Ondernemen

Op 17 juli 2015 keurde de Vlaamse Regering de conceptnota “Ondernemerschap stimuleren via het vernieuwde Agentschap Innoveren en Ondernemen” goed.

Die conceptnota geeft de visie weer op de kerntaak van het bevorderen van het ondernemerschap van het vernieuwde Agentschap Innoveren en Ondernemen.

Hiertoe ontwikkelt het vernieuwde agentschap acties om de (potentiële) ondernemers te ondersteunen in hun ambitie. Er worden initiatieven aangeboden die de ondernemer sterker maken en die ervoor zorgen dat hij meer bewust is van de uitdagingen waar hij voor staat.

De ondernemer kan dan volgens zijn eigen behoeften gebruik maken van dat aanbod en zich laten bijstaan door ondersteunende organisaties en/of een professioneel netwerk.

In die context richt het vernieuwde Agentschap Innoveren en Ondernemen zich hoofdzakelijk op:

  1. de toegang tot competenties en vaardigheden, d.m.v.;
    • Sensibilisering, bewustmaking, cultuur en beeldvorming ondernemerschap
    • De levenscyclusbenadering van ondernemerschap m.i.v. ondernemende jeugd & ondernemend onderwijs, (pre)start, (hoge) groei en continuïteit
  2. de toegang tot financiering;
  3. de toegang tot kennis.

Voorafgaand aan de conceptnota werd er een brede consultatie met het werkveld georganiseerd. De verdere implementatie van de nota wordt dit najaar (2015) uitgewerkt zodat er medio 2016 effectief van start kan worden gegaan met deze vernieuwde aanpak inzake ondernemerschapsstimulering.

Het Departement EWI werkte mee aan deze conceptnota.

De voorbije jaren werd telkens een update van het Actieplan Ondernemerschap opgemaakt. Deze zijn te vinden bij de bijlagen

Ondernemend Onderwijs

Departement EWI neemt ook deel in de werkgroep Ondernemend Onderwijs. Deze interdepartementale werkgroep bereidt een voorstel van geactualiseerd Actieplan Ondernemend Onderwijs voor en zal in een latere fase ook zorgen voor afstemming en opvolging over de uitvoering van het actieplan.

Deel deze pagina

  • Vond u wat u zocht?
X
Blijf op de hoogte van al ons nieuws en onze activiteiten en schrijf u in op onze nieuwsbrief.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een echte bezoeker bent en om spam tegen te gaan.

Contactgegevens

Ilse Boeykens

Afdeling Ondernemen en Innoveren
Beleidsmedewerker
0499 59 31 04