Vlaanderen legt modaliteiten vast van jobbonus plus en transitiepremie

Filter items
Nieuws
18 november 2022

Op de jaarlijkse Dag van de Ondernemer, die al voor het negende jaar op rij georganiseerd wordt, heeft de Vlaamse Regering op voorstel van minister van Werk en Economie Jo Brouns haar goedkeuring gegeven aan de ‘jobbonus plus’ en de uitbreiding van de ‘transitiepremie’. Met deze maatregelen wil minister Brouns Vlamingen stimuleren om de stap naar ondernemerschap te zetten.

Jobbonus plus

De jobbonus plus is er voor loontrekkenden die minder dan 2.500 euro bruto per maand verdienen en beslissen om de stap naar voltijds ondernemerschap te zetten. Zij zullen twee keer een som van 600 euro ontvangen: de eerste keer wanneer ze starten met ondernemen in hoofdberoep, de tweede keer als ze een jaar na start nog steeds actief zijn als ondernemer in hoofdberoep.

Wie in aanmerking komt voor een jobbonus plus, zal vanaf voorjaar 2023 een brief ontvangen met instructies om een rekeningnummer te registreren in Mijn Burgerprofiel. Deze procedure is hetzelfde als bij de jobbonus.  

Burgers die de stap naar ondernemerschap in hoofdberoep maken, ontvangen de jobbonus plus als financiële stimulans. In het jaar dat mensen de overstap maken van werknemer met een laag inkomen naar voltijds ondernemerschap komen ze in aanmerking voor een jobbonus en een jobbonus plus. Zo’n 12.000 Vlamingen komen in aanmerking voor de jobbonus plus.

Uitbreiding transitiepremie naar niet-uitkeringsgerechtigde werkzoekenden

De transitiepremie is  een financiële prikkel voor werkzoekenden die de stap naar het ondernemerschap willen zetten. Tot voor kort konden alleen werkzoekenden die een uitkering (werkloosheidsuitkering, leefloon of ziekte-uitkering) ontvingen een beroep doen op deze maatregel.

Na de definitieve goedkeuring op de Vlaamse Regering van afgelopen vrijdag, komen vanaf 1 december 2022 nu ook niet-uitkeringsgerechtigde werkzoekenden (die minimum zes maanden zijn ingeschreven bij de VDAB als werkzoekende) in aanmerking voor de transitiepremie.

(Volledig persbericht onderaan te downloaden)

 

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Meer nieuws

 • 18,4 miljoen euro voor 22 Vlaamse circulaire projecten

  18,4 miljoen euro voor 22 Vlaamse circulaire projecten

  25 november 2022

  De Vlaamse regering geeft 18,4 miljoen euro steun aan 22 circulaire projecten. Die projecten richten zich onder meer op minder verbruik van grondstoffen, hergebruik van materialen of herbestemming van onderdelen.

 • Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (24 november 2022)

  24 november 2022

  Vraag om uitleg over het leren investeren in crypto via de kmo-portefeuille en over de middelen voor Vlaanderen uit de Brexit Adjustment Reserve en de aanmeldingen daarvoor.

 • 250 jaar Academie

  250 jaar Academie

  21 november 2022

  Woensdag 16 november 2022 vond in aanwezigheid van de Koning in Brussel, in de Bozar, de plechtige viering plaats door De Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten en de Académie royale des Sciences, des Lettres et des Beaux-Arts de Belgique van de oprichting van de Keizerlijke en Koninklijke Academie van Wetenschappen en Letteren van Brussel in 1772.

 • Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (18 november 2022)

  Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (18 november 2022)

  18 november 2022

  O.a. wijzigingsbesluit transitiepremie: uitbreiding tot niet-uitkeringsgerechtigde werkzoekenden en kapitaalverhoging LRM voor de realisatie van het product ‘doorbraak-kapitaal’ voor duurzame energietransitie. 

 • EU-nieuws deze week | 14 - 18 november '22

  18 november 2022

  Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week: EU Publicatieblad, de persberichten van de Europese Commissie, nieuw gepubliceerde initiatieven enz.