Toponderzoekers kunnen ook na hun pensioen verder werken in Vlaanderen

Filter items
Nieuws
17 januari 2022

Vlaams minister van Wetenschapsbeleid en Innovatie Hilde Crevits verruimt vanaf dit jaar de mogelijkheden voor topwetenschappers om onderzoek ook na hun pensioensleeftijd in Vlaanderen verder te zetten. Het moet vermijden dat baanbrekende kennis en onderzoeken verloren gaan doordat het Vlaamse kader momenteel geen steun biedt aan toponderzoek na het emeritaat.

Minister Crevits: “De coronacrisis heeft nogmaals aangetoond hoe belangrijk het is onderzoekstalent in huis te hebben. Samen met het FWO en Vlaamse universiteiten werkten we een oplossing uit zodat uitmuntende onderzoekers ook na hun pensioensleeftijd hun onderzoek verder kunnen zetten. Zo houden we cruciale kennis en baanbrekend onderzoek in Vlaanderen en verliezen we het niet aan het buitenland waar wel onderzoeksfinanciering voor emeritaten aanwezig is.”

Oproep

Op voorstel van Vlaams minister van Economie, Wetenschap en Innovatie Hilde Crevits past het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO) haar reglement voor steun aan fundamentele onderzoeksprojecten aan, zodat toponderzoekers ook na hun emeritaat hun werk kunnen verderzetten.

Dit jaar nog zal het FWO een nieuwe oproep lanceren waarbij onderzoekers ondanks hun pensioensleeftijd steun kunnen aanvragen voor hun fundamenteel toponderzoek.

In het buitenland bestaan al langer mogelijkheden voor Vlaamse toponderzoekers om onderzoeksfinanciering na het emeritaat te bekomen.

5 miljoen euro

Tal van toponderzoekers zoals professor Peter Carmeliet (VIB, KU Leuven), die internationaal geroemd wordt omwille van zijn expertise in de bestrijding van kanker, gingen dan ook buitenshuis op zoek naar een soepeler kader.

De nieuwe oproep zorgt minister Crevits ervoor dat onderzoekers van topniveau met hun kennis en baanbrekende onderzoeksresultaten in Vlaanderen blijven.

Minister Crevits voorziet hiervoor jaarlijks 5 miljoen euro via het FWO.

Alleen topprofielen zullen na selectie in aanmerking komen voor steun. Bovendien moet de kandidaat op pensioenleeftijd een project indienen in samenwerking met een beloftevolle jonge onderzoeker om die zo verder te begeleiden in zijn of haar onderzoekscarrière.

>> website FWO-Vlaanderen

 

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Contactgegevens

Els Vermander

Afdeling Onderzoek
Beleidsmedewerker
0497 12 71 96

Meer nieuws

 • EU-nieuws deze week | 16 - 20 mei 2022

  20 mei 2022

  Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week: EU Publicatieblad, de persberichten van de Europese Commissie, nieuw gepubliceerde initiatieven enz.

 • Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (20 mei 2022)

  Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (20 mei 2022)

  19 mei 2022

  O.a. Brexit Adjustment Reserve, promoten van Vlaanderen als hoogtechnologische kennisregio en terugbetaling van voorschotten aan het muziekfestival Pukkelpop.

 • Jo Brouns legt eed af als nieuwe Vlaamse minister

  Jo Brouns legt eed af als nieuwe Vlaamse minister

  18 mei 2022

  Jo Brouns heeft woensdag in het Vlaams Parlement in handen van parlementsvoorzitter Liesbeth Homans de eed afgelegd als nieuwe Vlaams minister. Brouns wordt bevoegd voor Werk, Innovatie, Economie en Landbouw in de Vlaamse Regering

 • Jo Brouns nieuwe minister van Economie, Wetenschap en Innovatie

  Jo Brouns nieuwe minister van Economie, Wetenschap en Innovatie

  16 mei 2022

  Vlaams parlementslid Jo Brouns, burgemeester van het Limburgse Kinrooi, wordt de nieuwe minister van Economie, Wetenschap en Innovatie in de Vlaamse Regering. Hij neemt daarmee de bevoegdheden over van minister Hilde Crevits die doorschuift naar Welzijn, Gezin, Volksgezondheid en Armoedebestrijding.

 • 25 miljoen euro om leegstand te verhelpen

  25 miljoen euro om leegstand te verhelpen

  16 mei 2022

  1 op 10 van de handelspanden in Vlaanderen staat leeg. Om die leegstand aan te pakken en handelskernen weer nieuw leven in te blazen, investeert Vlaams minister van Economie Hilde Crevits 25 miljoen euro extra relancemiddelen in handelskernversterking. Met het budget kunnen lokale besturen handelspanden aankopen en opknappen en de bereikbaarheid van hun gemeente verbeteren.