Extra middelen voor Vlaams wetenschappelijk onderzoek in 2022

Filter items
Nieuws
10 januari 2022

De coronacrisis heeft het belang van sterk Vlaams onderzoek extra in de verf gezet. De Vlaamse Regering sloot eind vorig jaar zes convenanten met zes top-onderzoeksinstellingen om hun kennis verder uit te breiden en hun internationale positie te versterken. In 2022 gaat het over ruim 33 miljoen euro extra middelen.

Minister Hilde Crevits: "De voorbije 10 jaar hebben aangetoond dat onze volgehouden inspanningen om onderzoek en ontwikkeling sterk te steunen, loont. Grote bedrijven als Apple komen aankloppen bij het Vlaamse imec voor meer kennis over duurzame chips, ons mariene en biotechnologisch onderzoek staan door het VLIZ en VIB bekend in heel Europa en we voeren met het KMDA nagenoeg als enige onderzoek in onze dierentuinen, ook Orpheus is uniek in haar muziekonderzoek."

Innovatieleider

Vlaanderen behoort in Europa tot de beste leerlingen van de klas op het vlak van onderzoek en innovatie.

Sinds kort maakt Vlaanderen deel uit van de groep ‘innovatieleiders’ in de EU. Vlaamse bedrijven, overheden en onderzoeksinstellingen besteden samen 3,35% van het bbp of meer dan 9,3 miljard euro aan onderzoek en ontwikkeling en ook de kwaliteit van innovatieprojecten en de impact ervan scoren tot de sterkste regio’s in Europa.

Vlaams minister van Economie, Innovatie en Wetenschapsbeleid Hilde Crevits wil die positie versterken nu  de coronacrisis in februari 2 jaar zal woeden in ons land. De huidige situatie vraagt een actualisering van het beleid.

Het ondersteunen van toponderzoek met een maatschappelijke impact wordt het komende politieke jaar een topprioriteit. Dat maakte de minister bekend tijdens de laatste regering van vorig jaar.

Extra middelen voor internationaal gerenommeerde Vlaamse onderzoeksinstellingen

Zes grote dossiers werden op initiatief van minister Crevits eind vorig jaar unaniem goedgekeurd door de regeringsleden.

Het gaat over 6 convenanten tussen de Vlaamse regering en imec, VLIZ, VIB, KMDA, Orpheus en ITG.

De overeenkomsten met de top-onderzoeksinstellingen leggen de wetenschappelijke -  en valorisatie doelstellingen en ook de middelen voor de komende 5 jaar vast.

>> Bekijk hier de beslissingen van de Vlaamse Regering van 17 december

>> Bekijk hier de beleidsevaluaties van 2021

Volledig persbericht hieronder te downloaden. 

 

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Meer nieuws

 • EU-nieuws deze week | 16 - 20 mei 2022

  20 mei 2022

  Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week: EU Publicatieblad, de persberichten van de Europese Commissie, nieuw gepubliceerde initiatieven enz.

 • Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (20 mei 2022)

  Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (20 mei 2022)

  19 mei 2022

  O.a. Brexit Adjustment Reserve, promoten van Vlaanderen als hoogtechnologische kennisregio en terugbetaling van voorschotten aan het muziekfestival Pukkelpop.

 • Jo Brouns legt eed af als nieuwe Vlaamse minister

  Jo Brouns legt eed af als nieuwe Vlaamse minister

  18 mei 2022

  Jo Brouns heeft woensdag in het Vlaams Parlement in handen van parlementsvoorzitter Liesbeth Homans de eed afgelegd als nieuwe Vlaams minister. Brouns wordt bevoegd voor Werk, Innovatie, Economie en Landbouw in de Vlaamse Regering

 • Jo Brouns nieuwe minister van Economie, Wetenschap en Innovatie

  Jo Brouns nieuwe minister van Economie, Wetenschap en Innovatie

  16 mei 2022

  Vlaams parlementslid Jo Brouns, burgemeester van het Limburgse Kinrooi, wordt de nieuwe minister van Economie, Wetenschap en Innovatie in de Vlaamse Regering. Hij neemt daarmee de bevoegdheden over van minister Hilde Crevits die doorschuift naar Welzijn, Gezin, Volksgezondheid en Armoedebestrijding.

 • 25 miljoen euro om leegstand te verhelpen

  25 miljoen euro om leegstand te verhelpen

  16 mei 2022

  1 op 10 van de handelspanden in Vlaanderen staat leeg. Om die leegstand aan te pakken en handelskernen weer nieuw leven in te blazen, investeert Vlaams minister van Economie Hilde Crevits 25 miljoen euro extra relancemiddelen in handelskernversterking. Met het budget kunnen lokale besturen handelspanden aankopen en opknappen en de bereikbaarheid van hun gemeente verbeteren.