Europese Commissie presenteert nieuw noodinstrument voor eengemaakte markt

Filter items
Nieuws
26 september 2022

De Europese Commissie heeft een instrument klaar dat in crisissituaties kan ingezet worden om de beschikbaarheid van essentiële goederen en diensten te beschermen. Bij noodsituaties zal de Commissie aan bedrijven kunnen vragen op voorrang te krijgen bij de levering van bepaalde producten.

Crisisbeheersing

Het noodinstrument voor de eengemaakte markt vormt een aanvulling op andere EU-wetgevingsmaatregelen voor crisisbeheersing zoals het Uniemechanisme voor civiele bescherming, alsook op EU-regels voor specifieke sectoren, toeleveringsketens of producten zoals gezondheid, halfgeleiders of voedselzekerheid, waarvoor al gerichte crisisresponsmaatregelen zijn voorzien.

Het voorziet in een evenwichtig kader voor crisisbeheersing om verschillende bedreigingen voor de eengemaakte markt in kaart te brengen en de soepele werking daarvan te waarborgen door:

 • een structuur voor crisisgovernance van de eengemaakte markt op te zetten
 • nieuwe maatregelen voorstellen om bedreigingen voor de eengemaakte markt aan te pakken
 • laatste redmiddelen toe te staan bij noodsituaties

Volgende stappen

Het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie zullen de voorstellen nu onder de loep nemen.

(Volledig persbericht onderaan deze pagina te downloaden)

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Contactgegevens

Karoline Van den Brande

Afdeling Strategie en Coördinatie
Adviseur
0475 62 20 87

Wouter Flama

Afdeling Strategie en Coördinatie
Jurist - Beleidsmedewerker
0498 796 301

Meer nieuws

 • 18,4 miljoen euro voor 22 Vlaamse circulaire projecten

  18,4 miljoen euro voor 22 Vlaamse circulaire projecten

  25 november 2022

  De Vlaamse regering geeft 18,4 miljoen euro steun aan 22 circulaire projecten. Die projecten richten zich onder meer op minder verbruik van grondstoffen, hergebruik van materialen of herbestemming van onderdelen.

 • Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie (24 november 2022)

  24 november 2022

  Vraag om uitleg over het leren investeren in crypto via de kmo-portefeuille en over de middelen voor Vlaanderen uit de Brexit Adjustment Reserve en de aanmeldingen daarvoor.

 • 250 jaar Academie

  250 jaar Academie

  21 november 2022

  Woensdag 16 november 2022 vond in aanwezigheid van de Koning in Brussel, in de Bozar, de plechtige viering plaats door De Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten en de Académie royale des Sciences, des Lettres et des Beaux-Arts de Belgique van de oprichting van de Keizerlijke en Koninklijke Academie van Wetenschappen en Letteren van Brussel in 1772.

 • Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (18 november 2022)

  Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (18 november 2022)

  18 november 2022

  O.a. wijzigingsbesluit transitiepremie: uitbreiding tot niet-uitkeringsgerechtigde werkzoekenden en kapitaalverhoging LRM voor de realisatie van het product ‘doorbraak-kapitaal’ voor duurzame energietransitie. 

 • EU-nieuws deze week | 14 - 18 november '22

  18 november 2022

  Onder de titel ‘EU-nieuws’ verzamelt het departement EWI voor u relevante items over economie, wetenschap en innovatie uit de EU-nieuwsstroom van de afgelopen week: EU Publicatieblad, de persberichten van de Europese Commissie, nieuw gepubliceerde initiatieven enz.