Single cell technologie: een revolutie op weg naar gepersonaliseerde geneeskunde

Filter items
Evenement
donderdag 26 maart 2020 - 11:30 tot 13:30

Met “w[eet]enschap, middagsessies om op te eten” brengen we maandelijks het onderzoek van één van onze vier strategische onderzoekscentra (Flanders Make, imec, VIB en Vito) naar de Vlaamse overheid. Op donderdag 26 maart nemen onderzoekers van VIB ons mee naar de wondere wereld van het menselijk lichaam.

De single-cell revolutie

Het menselijk lichaam bestaat uit honderden miljarden cellen en elk van deze cellen heeft een unieke identiteit. Zelfs cellen in hetzelfde weefsel verschillen van elkaar in hun uiterlijk en functie. 

Jeroen Aerts (l) en Jasper Wouters (r), resp. neurowetenschapper en kankeronderzoeker aan het VIB.

Recente technologische vooruitgang in microfluidica, genetica en moleculaire biologie, laat ons toe cellen individueel te karakteriseren en dit zorgt voor een revolutie in de biologie.

Via single-cell sequencing kunnen we een momentopname maken van de activiteit, en dus het uiterlijk, van alle cellen in een volledig orgaan gelijktijdig, door van elke cel een genetische vingerafdruk in kaart te brengen. Die genetische vingerafdruk leert ons wat de precieze functie is van elke cel en hoe deze processen verstoord worden in bijvoorbeeld kanker of in de ziekte van Alzheimer. Meer nog, deze revolutionaire technologie opent de weg naar gepersonaliseerde geneeskunde.

Jeroen Aerts (neurowetenschapper) en Jasper Wouters (kankeronderzoeker) leggen graag uit wat de toepassingen en de impact van deze technologie zijn.

Praktisch

Wegens de maatregelen die getroffen worden omwille van het Coronavirus zijn wij genoodzaakt om deze w[eet]enschap-sessie af te gelasten. Meer info over een eventuele mogelijke nieuwe datum volgt nog.

Datum: GAAT NIET MEER DOOR // donderdag 26 maart, 12u30 – 13u20 (voorafgaand lunch mogelijk van 11u30-12u30)

Locatie: Herman Teirlinckgebouw, Havenlaan 88, Brussel

Bereikbaarheid: Het Herman Teirlinckgebouw is bereikbaar met het openbaar vervoer en er is een pendeldienst tussen het Herman Teirlinckgebouw en het station Brussel-Noord. Kijk hier voor de aanbevolen route

De middagsessies zijn vrij toegankelijk, maar inschrijven via het inschrijfformulier onderaan de pagina wordt aanbevolen.

 

(Andere middagsessies verneem je het eerst via onze EWI-nieuwsbrief. Abonneren op onze nieuwsbrief doe je door op onderstaande blauwe knop te klikken en je e-mailadres in te vullen.)

 

Inschrijven

Deel deze pagina

  • Vond u wat u zocht?
X
Blijf op de hoogte van al ons nieuws en onze activiteiten en schrijf u in op onze nieuwsbrief.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een echte bezoeker bent en om spam tegen te gaan.